Nederland zucht onder de zomerhitte. Heerlijk, eindelijk mooi weer, maar toch, de warmte is voor veel mensen even wennen. Met temperaturen rond en boven de dertig graden is het oppassen geblazen: zonnebrandcrème smeren, voldoende drinken en je niet te druk maken. Hoe gaat Amstelveen met de hitte om?

Op vrijdag maak ik een tocht door de stad. Zo warm als donderdag is het duidelijk niet, maar in de volle zon fysiek werk doen, lijkt me niet erg aantrekkelijk. Eerst maar eens op zoek naar de medewerkers van het groenonderhoud.

“Alle medewerkers van het groenonderhoud hebben instructie gekregen over wat te doen met de hitte,” vertelt een woordvoerder van de gemeente. “Doel is vooral om oververhitting te voorkomen. Mensen hebben het advies gekregen om voldoende water mee te nemen en zich in te smeren met zonnebrandcrème. Ook verstandig is om, indien mogelijk, in de schaduw te werken. De gemeente heeft petjes uitgedeeld. Daarnaast is het geen bezwaar wanneer medewerkers wat extra pauze nemen en het werktempo een tandje lager ligt. Ook mogen ze eerder beginnen. Veel medewerkers hebben echter vrij genomen vanwege het mooie weer.”

groenmedewerkers web

Dichtbij het Stadshart, in het groen achter de Stadstuinen tref ik twee groenmedewerkers aan, bijna volledig verscholen in de bosschage. Ze zijn in de schaduw aan het werk, dat wel. Maar bij het kortwieken van de bosjes (‘hier is al jaren geen onderhoud gedaan’) is het toch zweten geblazen. Helemaal als uitlopers van een bramenstruik met wortel en al moeten worden verwijderd. Er wordt naarstig gespit om de struiken weg te krijgen.

stratenmakers web

Even verderop bij het water van de Stadstuinen zijn twee stratenmakers bezig. Radio aan, in de brandende zon. Remco en Henk zijn bijna klaar. Gelukkig maar, want de heren hebben het warm. Heel warm. Het zweet gutst van hun hoofd. Henk doopt zijn blouse in het water, knijpt hem uit en trekt hem weer aan. “Dat is het enige dat nu voor verkoeling zorgt.” Collega Remco vult aan: “Het is een kwestie van veel drinken. En het is verstandig om vroeg te beginnen.” Beide heren waren om zes uur al aan de gang. Dat betekent dat ze op tijd kunnen stoppen. “Tussen 13 en 15 uur is het op zijn warmst, dan houd je het niet lang vol. Tegen tweeën houden we het voor gezien.” Thuis wacht Henk een koud biertje en Remco vertrekt naar de camping.

Hitte en ouderen is meestal geen goede combinatie, vooral als de warmte al enige dagen aanhoudt. Hoe houden de bewoners van de huizen van Zonnehuisgroep Amstelland het hoofd koel? “Gelukkig hebben we vrij nieuwe gebouwen, die koel zijn van binnen,” vertelt Petra van Werkhoven, bestuurssecretaris van de Zonnehuisgroep. “We geven mensen het advies vooral binnen te blijven en het rustig aan te doen. Als mensen toch naar buiten gaan, blijkt dat ze het binnen meestal toch een stuk aangenamer vinden. Daarnaast staan er volop kannen met limonade en ijswater en we geven de mensen extra bouillon.”

badje-lindenlaan web

In het speelbadje bij de Lindenlaan wordt druk gespetterd. Garima let goed op haar zoontje, dat in het water speelt. Zelf gaat ze er voor geen goud in, dat laat ze over aan de kinderen. Haar zoon speelt gemoedelijk samen met een blond meisje. “Dit is de eerste keer dat ik hier kom,” vertelt haar oma. “Ik had van het badje gehoord, mijn dochter woont hier in de buurt. Ideaal dit badje, de kinderen vermaken zich prima in het water. ”

oma-ijsje web

Ondanks de hoge temperatuur is het vrijdag toch druk in de stad. Het is markt, maar boven de stemmen van marktkooplui uit klinken kreten van plezier. De fonteinen staan aan en kinderen spelen naar hartenlust in het water. Op het bankje naast me zit Shanta. Ze is vandaag vrij en past op kleinzoon Michael. Hij geniet van zijn ijsje. Of hij in het water gaat spelen, weet hij nog niet. “Misschien later.”

amstel-plons web

Nog één zomers plaatje, dat vind ik aan de Amstel, in het Amstelveense deel van Ouderkerk. Moeder en haar twee zonen zitten op een steiger aan het water. Natuurlijk zijn de jongens niet te beroerd om voor een foto even in het water te springen. Eerst wordt er apart gesprongen, daarna gaan de broers samen. Een aanloop en plons! De zomer is zo gek nog niet.

Amstelveen Dichtbij, 8 juli 2015

Back to Top