Zondag. Een heerlijke zomerse dag. Het weer past precies bij de zwoele jazzklanken die door het Oude Dorp klinken. Op zes podia verspreidt over het dorp wordt muziek gemaakt. Het is druk in het dorp, overal staan mensen te praten, zachtjes mee te deinen met de muziek, glaasje in de hand. De tweede editie van Jazz in het Dorp is een succes.

Het voelt een beetje als Koningsdag, deze tweede editie van het gratis muziekevenement. Alleen de gemiddelde leeftijd van het publiek is wat hoger. En in plaats van oranje is het nu de kleur geel die de boventoon voert. Zo zijn de vele vrijwilligers te herkennen die het jazzfeestje mogelijk maken. Als bezige bijen vliegen ze van het ene naar het andere podium, gewapend met walkietalkies en telefoons. Ook de menigte doet aan Koningsdag denken: de Dorpsstraat staat vol mensen. Het is schuifelen tussen de mensen door om naar het volgende podium te komen.

jazz web 1

Bij het Oma Bobs podium tegenover het Grand Café zit de stemming er goed in. Het Super Trio, drie Amsterdammers op leeftijd, heeft er zin in. Het publiek ook: er wordt zelfs gedanst! Waar dansbewegingen van de gemiddelde Amstelvener beperkt blijven tot lichtjes knikken met het hoofd en een beetje heen en weer schommelen, laten een aantal echtparen op leeftijd zien hoe het ook kan: ze zwieren over de ‘dansvloer’. Daaromheen staat het publiek te genieten van de muziek en van het uitzicht. Als het trio inpakt, verdwijnen de paren van de dansvloer. De heer met de beste dansmoves en meeste ‘lossigheid’ in de heupen krijgt een complimentje van een jong meisje dat langs de kant staat. Van zulke dansbewegingen kunnen jongeren nog iets leren.

DJ A.L.X. neemt het over. Het plein is inmiddels zo goed als leeg, aan de rand staan wat mensen te praten. Een oudere heer ziet zijn kans schoon: volop ruimte om te dansen. Hij gaat helemaal op in de muziek. Het publiek staat verbaasd te kijken. Filmpjes en foto’s worden gemaakt, maar de oude heer trekt zich er niets van aan. Hij danst gewoon door, laat zich niet afleiden. Even later verschijnt ook zijn danspartner terug op het plein. Ze swingen de pan uit!

jazz web

Op het Dorpsplein gaan ook de voetjes van de vloer. De band Porto Nova zorgt voor ‘groovy’ jazz. Ook hier is het een oudere heer die de show steelt. Hij heeft drie keer een andere vrouw in zijn armen. Kinderen dansen met hun ouders. De jongste bezoekers kijken vol verwondering naar wat er op het podium gebeurd.

dansen 12Een feest voor groot en klein dus, Jazz in het Dorp. Naarmate de uren verstrijken, wordt het rustiger. Het publiek keert huiswaarts, ook met het oog op de voorspelde regen. Die blijft echter uit, tot aan het einde van het festival. De gemoedelijke sfeer wordt ook door een van de vrijwilligers geroemd. “Ik houd eigenlijk helemaal niet van jazz,” vertelt hij. “Ik ben meer van de klassieke muziek. Hier en daar een klank kan ik wel waarderen, maar ik ben er meer vanwege de sfeer. Het is gezellig, de mensen zijn heel vriendelijk.”

jazz web 2

Over het festival niets dan goeds. Alleen de ‘terrorscooter’ zorgt voor wanklanken. Het ding, geparkeerd bij het Grand Café, staat meer dan een uur te loeien. Ondanks herhaalde oproepen is de eigenaar niet gevonden. Het gevaarte wordt uiteindelijk door de organisatie verwijderd. Applaus en gejuich klinkt op uit het publiek. Met alleen een scooteralarm als smetje kan de organisatie terugkijken op een geslaagde editie. Op naar volgend jaar!

Geplaatst in Amstelveen Dichtbij, 26 augustus 2015

 

Back to Top