Vrijdagavond tien voor zeven. Op het podium, waar Sinterklaas straks welkom wordt geheten, worden de laatste dingetjes geregeld. Bij het café op de hoek staan de ketels met warme chocolademelk en glühwein klaar. De eerste sinterklaasliedjes zijn te horen. Ouders met kinderen komen voorbij. De ene keer lopen de kinderen voorop, hun ouders meeslepend. De andere keer zijn de kinderen wat schuchterder, lopen ze een beetje vertwijfeld achter hun ouders aan.

Veel kinderen zijn verkleed. De meeste als Piet. Ze dragen kleurrijke outfits, met bijpassende pietenpetten. Kinderen hebben zwarte vegen over hun wangen, een enkeling is compleet geschminkt. Hier en daar is ook een mini-Sinterklaas te zien. Zelfs moeders komen met pietenpetten of mijter-diadeem voorbij. De sfeer zit er goed in.

Op de brug staan Beau (6) en Luuk (8) te wachten. Beide in pietenpak. Ze hebben de vorige nacht gelukkig wel kunnen slapen, ondanks de komst van Sinterklaas. En ook hebben ze al een keer hun schoen mogen zetten. Luuk kreeg iets van Lego. Beau vond een aardappel en een brief in zijn schoen. Hij was stout geweest, legt zijn moeder uit. In de brief stond dat als hij lief zou zijn, hij alsnog iets leuks in zijn schoen kon verwachten. Gelukkig, de volgende dag bleek hij zich goed te hebben gedragen.

De brug stroomt inmiddels vol. Op schouders van papa’s zitten kinderen vol spanning te wachten. De boot komt eraan. Er wordt gezongen, kinderen turen vol verwachting in de verte. Langzaam komt de boot met Sinterklaas en Pieten dichterbij. Gejuich klinkt. De kinderen zingen uit volle borst en zwaaien naar de jeugdhelden. De brug gaat open en de boot vaart langzaam naar de kade bij Zorgcentrum Theresia.

De brug stroomt leeg. Mensen krioelen verschillende kanten op. De ene groep gaat richting het zorgcentrum. De andere groep alvast richting het podium. Ook Jane en Suzy lopen voorbij. Ze zijn inmiddels de Sinterklaasleeftijd ruim voorbij: de meiden zijn twaalf. Ze komen voor de gezelligheid. Jane komt uit Ouderkerk, Suzy uit Amsterdam. Na de intocht gaan ze een filmpje kijken. Of chillen met vrienden.

En dan is het wachten begonnen. Op de Pieten, pepernoten en Sinterklaas. Het begint te regenen. Even dreigt de intocht alsnog in het water te vallen. Gelukkig blijft het bij een aantal druppels. Het wachten duurt voor sommige kinderen een beetje te lang. Ze lopen de Pieten daarom liever tegemoet. De eerste Piet wordt direct omsingeld. “Mijn zak is al leeg,”zegt Piet. “Maar ik ga nieuwe halen en dan kom ik terug,” belooft hij.

De Pietenband komt langs en dan rijdt ook Sinterklaas op Amerigo voorbij. Hij wordt gevolgd door een kudde Ouderkerkers, allen op weg naar het podium. Daar wordt Sinterklaas welkom geheten door de burgemeester. Sinterklaas is blij weer in Ouderkerk te zijn, vertelt hij. Want in Ouderkerk is het altijd gezellig. De Pietenband zet vervolgens ‘Zie Ginds komt de stoomboot in.’ Iedereen zingt mee en er wordt zelfs gedanst als het tempo van het liedje omhoog gaat.

Sinterklaas mag vervolgens de prijswinnaars van de tekenwedstrijd bekend maken. Tot slot mogen alle kinderen Sinterklaas een handje komen geven op het podium. Dan snel naar huis om de schoen te zetten, want dat mocht van Sinterklaas. De volgende dag is het voor Sint weer feest, dan wordt hij in Duivendrecht ontvangen.

 

Geplaatst in Weekblad voor Ouder-Amstel, 25 november 2015

Back to Top