Op zaterdag 4 juni vindt voor de tweede maal de Spierathlon plaats bij de Ouderkerkerplas. De Spierathlon is een 1/8 triathlon voor kinderen met een spierziekte. In teamverband fietsen, zwemmen en hardlopen volwassenen met kinderen (met of zonder spierziekte) om geld op te halen voor kinderen met een spierziekte. Jenell Emanuelson en haar ouders Mike en Debby doen voor de tweede keer mee. “Ik vind dat iedereen mee moet doen, omdat iedereen mee kan doen,” aldus Jenell. “Handicap of niet.”

Jenell is negen jaar en heeft de spier- en gewrichtsaandoening AMC in haar armen en benen. Hierdoor kan ze niet alles doen zoals kinderen zonder beperking wel kunnen. Maar daar laat ze zich niet door weer houden. Ze doet alles op haar eigen manier. “Ik schrijf, app, schilder en teken met mijn mond, omdat ik geen hand- en armfunctie heb,” vertelt ze. Ook rijdt ze elke vrijdag paard bij de Willem Alexander Manege in Amsterdam. Haar favoriet is Leo, een fjordenpony. Sturen kan ze niet met haar handen, dat doet ze met haar romp. Aan het bit is een hulpteugel bevestigd, die met een band om haar rug zit. Als ze met haar bovenlichaam draait, kan ze de pony vertellen welke kant ze op wil.

Op vrijdagmiddag stapt Jenell rustig door de bak. Naast pony Leo lopen twee begeleiders. Ze geven aanwijzingen en grijpen in als er iets mis gaat. Jenell weet Leo zelfs door een slalomparcours te sturen. Na een paar rondjes in draf en even achterstevoren in het zadel gezeten te hebben, zit de les erop. Jenell wordt door haar vader van de pony getild.

“Paardrijden vind ik heel leuk,” vertelt Jenell. “Ik doe het al drie jaar. Alles aan paardrijden is leuk. De pony, het rijden,” legt Jenell uit. Ze heeft zin in de Spierathlon. “Dit keer ga ik ook zelf een stuk lopen. Ik denk zo’n 100 meter.” Ze kan dankzij jarenlang oefenen sinds vorig jaar zomer zelfstandig lopen in haar beenspalken, zowel binnenshuis als buitenshuis. “Mijn voorbeeld is Bo Jansen, die ook AMC heeft en vorig jaar zelf meeliep. Super cool vond ik dat!”

Samen met haar vader en moeder vormt ze een team. “Mijn vader gaat zwemmen, mijn moeder gaat fietsen en samen gaan we rennen.” Via https://www.spierathlon.nl/project/jenell-emanuelson kun je het team van Jenell vinden. Daar kun je het team ook steunen. “De organisatie vraagt een sponsorbedrag van 750 euro,” vertelt Mike, de vader van Jenell. “We zijn al goed op weg, maar kunnen zeker nog sponsoren gebruiken.”

Geplaatst 30 maart 2016 in Weekblad voor Ouder-Amstel

Back to Top