Het lijkt wel een kinderwalhalla: het sportcomplex van SV Ouderkerk. Kleurige springkussens, K3 knalt uit de speakers en overal kinderen. Alle scholen in Ouderkerk doen mee aan de Koningsspelen. De onderbouw speelt op het terrein van SV Ouderkerk en de bovenbouw kan terecht bij de buren, het Amstelbad. Het is beetje fris vrijdagochtend, maar de kinderen zien er verhit uit. Geen wonder, er is zoveel te beleven!

De activiteiten zijn over het hele terrein van SV Ouderkerk verdeeld. Alleen het hoofdveld is vrij. Voor op het terrein staan een aantal springkussens en in een tent maken kinderen muziek met allerhande instrumenten. Iets verderop wordt gedanst: kleuters volgen het voorbeeld van een begeleidster die op een podium staat te springen. Ze doen enthousiast mee, al is het volgen van de beweging soms wat lastig. Gelukkig kennen ze het liedje: dat maakt het makkelijker om mee te bewegen en te zingen.

Line zit op de grond, ze strikt haar veters. Ze weet niet wat ze leukst vindt, maar ze heeft het zeker niet koud. “Met Koningsdag ga ik oude kleding verkopen,” vertelt ze. “De kleding heb ik samen met Daphne nieuw gemaakt.” Eva (7) zit op het hek. Ze gaat geen spullen verkopen, maar kijken gaat ze zeker wel. Ze heeft het reuze naar haar zin.

koningsspelen-oud-2
Zoveel kinderen op één terrein aan het spelen, dat vraagt een hele organisatie. Juffen en meesters worden daarom ondersteund door ouders. De kinderen zijn verdeeld over groepjes en gaan van het ene onderdeel naar het andere. Zolang de kinderen bezig zijn valt het mee, maar bij het wisselen is het opletten geblazen: gaat iedereen de goede kant op? Er wordt heel wat afgeteld, om maar zeker te weten dat niemand ontbreekt.

Een fluitje klinkt, het is pauze. Alle kinderen krijgen wat te eten en te drinken. Even een minuutje pauze voor de ouders. Luid gejuich gaat op, er komt een juf met haar armen vol met zakjes chips aan. Dat maakt de vreugde helemaal compleet. Al liggen vreugde en verdriet dicht bij elkaar. Een jongetje moet huilen, hij had liever paprikachips gehad. En wat later zijn twee jongens in tranen, ze hebben met elkaar gevochten. Ondertussen klinkt verderop een terugkerend gegil. Een groepje kinderen doet een wedstrijd wie het hardste kan gillen. Het walhalla lijkt even wat verder weg. Maar gelukkig, het fluitje klinkt opnieuw. De activiteiten gaan weer beginnen. Nog even volhouden, zie je sommige ouders denken.

koningsspelen-oud-5
Bij het Amstelbad gaat het er wat rustiger aan toe. Een groepje meiden zit te wachten tot ze door kunnen naar het volgende onderdeel. Een van de meiden zit in elkaar gedoken, ze heeft het koud. “Je kunt hier van alles doen: golf, volleybal en er is een stormbaan,” vertelt ze. Halverwege haar zin springt ze op, ze moet weer verder. Tijd om verder te praten heeft ze niet.

Hoe het ook zij, jong en oud zijn na zo’n ochtendje Koningsspelen uitgeput. Klaar voor het weekend, waarin de eerste voorbereidingen voor Koningsdag kunnen worden getroffen. De bakmixen voor de muffins kunnen vast worden gehaald en de laatste deuntjes op de viool nog even geoefend. De Koningsspelen vormen een mooie generale.

Back to Top