Nat en winderig is het op de eerste lentedag van 2017. Toch mogen vandaag de koeien van familie Korrel naar buiten. Schoolkinderen zijn uitgenodigd, evenals de pers. Bijzondere gast is turner Epke Zonderland. Hij wordt gesponsord door Campina, organisator van het evenement. Hij mag straks de staldeur openen. Voor het zover is, wordt met de aanwezige kinderen eerst een warming-up gedaan.

Melkbus-halter

Die staan, compleet met groene Campinatrui en regenponcho, klaar op het erf om mee te doen. Voor hen ligt een bijzonder trainingsattribuut: een halter met aan de uiteinden een melkbus. Zo past de warming up helemaal in het thema. Naast Epke staat een coach. Hij doet samen met de turner de oefeningen voor. De kinderen volgen braaf het voorbeeld. Ze doen enthousiast mee, ondanks de regen. Al gauw lopen straaltjes water vanuit hun haren naar beneden. Gelukkig heeft de coach er na een kwartiertje ook genoeg van, tot opluchting van een aantal kinderen. Zo leuk is sporten in de regen niet.

epke-zonderland-polderzicht

Handtekeningen

Vervolgens is er even tijd voor handtekeningen. De kinderen verzamelen zich om Epke heen. Onder de poncho en trui worden briefjes en pennen tevoorschijn gehaald. Vanwege de nattigheid is het zaak om na het verkrijgen van de handtekening het briefje weer snel op te bergen.

Natte sokken

De kinderen krijgen een korte rondleiding door de stal. De koeien, eerder een beetje onrustig door de harde muziek, staan er nu weer rustig bij. Zullen ze weten dat ze zo naar buiten mogen? De pers stelt zich inmiddels op achter de dranghekken langs het pad naar de wei. Hier en daar wordt gegniffeld wanneer er iemand in gympen voorbij komt. In de weilanden staat een laagje water en er ligt modder. Dat betekent natte sokken voor degenen die zich niet goed hebben voorbereid.

epke-zonderland-richard-kor

Dolle koeien

Dan stellen ook de kinderen zich op langs het pad. De pers staat in de startblokken, de kinderen wachten in spanning af, wat hen betreft mogen de deuren open. Epke en Richard Korrel staan klaar bij de deur. Eindelijk, de deur gaat open. De turner en boer doen snel een stapje op zij, ze verwachten immers dolle koeien. Maar er gebeurt niets. De koeien kijken naar buiten en lijken te denken: moet dat echt, naar buiten met dit weer?

Bokken

De kinderen joelen, moedigen de koeien aan. Gelukkig gaat na enig aarzelen de eerste koe naar buiten. Ze kijkt om zich heen, lijkt alles even te moeten verwerken. Vervolgens loopt ze richting de wei. Daar hebben de andere koeien op gewacht. Ze volgen de eerste dame naar buiten, steeds in een hoger tempo. In de wei bokken de dames van blijdschap. Ze maken hoge sprongen, proeven een plukje gras, drinken wat water uit de sloot en verkennen vervolgens in een drafje het hele weiland.

koeien-polderzicht

Jeugdjournaal

Na een kwartier is de rust wedergekeerd. De koeien staan rustig te eten, de pers richt zich nu op Epke en boer Korrel. De kinderen joelen opnieuw: ze hebben de presentatrice van het Jeugdjournaal ontdekt. Boer Richard legt uit waarom de koeien vandaag naar buiten gaan. De komende week gaan de dames elke dag een aantal uur naar buiten, om te wennen aan het gras. Er staat er nog niet zoveel gras op het land, maar dat zal de komende tijd snel groeien.

koe-wei-polderzicht

Witte sneakers

Naast hem staat Epke, nat te regenen in het weiland. Zijn witte sneakers zijn niet zo wit meer, zijn haar is helemaal nat. Hij had zich de eerste dag van de lente iets anders voorgesteld. Wat hij met koeien heeft, wil de verslaggever van De Nieuwe Oogst weten. Het boerenleven zit bij hem in de familie, zo blijkt. Epke’s opa was boer en zijn oom heeft die boerderij overgenomen. Bovendien heeft de opa van zijn vrouw een boerderij gehad.

Warme auto

Gelukkig voor de turner zijn de verslaggevers vrij snel door hun vragen heen. Regen en camera’s is niet zo’n goede combinatie. Ze pakken snel hun spullen weer in, op naar de warme auto. En de koeien? Die mogen vanmiddag weer naar stal. Morgen mogen ze weer van het gras proeven.

Geplaatst in Weekblad voor Ouder-Amstel, 22 maart 

Back to Top