Varvara Denisova (11) is de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen. Ze komt oorspronkelijk uit Rusland en woont al acht jaar in Amstelveen, in de wijk Middenhoven. Onlangs werd ze bij de verkiezing voor de kinderburgemeester uit drie kandidaten gekozen. Haar idee om Amstelveense kinderen een stem te geven via een platform, werd door de jury enthousiast ontvangen.

Via het platform kunnen kinderen de nieuwe kinderburgemeester onder meer voorzien van ideeën. Dat is niet alles.“ Kinderen moeten er ook terecht kunnen voor informatie, bijvoorbeeld over minder gangbare hobby’s als cactusplantjes sparen en bordspelletjes doen,” aldus Varvara. Ook kunnen nieuwtjes worden uitgewisseld en contacten gelegd. “Informatie over evenementen en dingen die gebeuren in Amstelveen worden ook gedeeld op het platform. Het platform is bedoeld voor kinderen, maar ouders en opa’s en oma’s kunnen het ook gebruiken,” verzekert Varvara.

Verkiezing

Ze zag op haar school een poster over de verkiezing voor de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen. “Het leek me leuk om mee te doen. Als kinderburgemeester kun je namelijk andere kinderen helpen.” Haar ouders moesten wel worden overtuigd. “Ik heb met mijn ouders gepraat en ze vonden het goed. Vanaf dat moment heb ik aan mijn plan gewerkt. We hebben ook een filmpje gemaakt.” Haar ouders zijn nu vooral heel trots op hun dochter. “We waren eerst heel zenuwachtig: zou Varvara de nieuwe kinderburgemeester worden?” aldus het jongere zusje van Varvara. “Het is goed dat ze is gekozen. Ik wilde heel graag dat ze kinderburgemeester zou worden.”

Verkeerssituatie

De situatie voor kinderen is in Amstelveen eigenlijk al goed, vindt Varvara. Ze weet zo even niet iets wat beter kan. “Dat hoop ik via het platform van kinderen te horen.” Na even nadenken schiet haar toch iets te binnen. “Mijn vriend heeft het wel eens over een fietspad met daarin een scherpe bocht. In de bocht heb je geen goed zicht. Daar zou een spiegel moeten worden geplaatst, zodat je geen botsingen krijgt.”

Zangfietspad

Haar favoriete plekken in Amstelveen zijn het Amsterdamse Bos en het zangfietspad. Niet alleen omdat je daar kunt zingen; de naastliggende poel is prachtig, evenals de bloemen. En je kunt er soms een historische tram zien rijden. Ze is graag in de natuur. “Klimmen, dansen, tekenen, schilderen, zingen, acteren,” somt ze haar hobby’s op. Ze is niet bang dat het kinderburgemeesterschap niet te combineren is met school.

Mini-burgemeester

Als kinderburgemeester ziet Varvara zichzelf als stem van alle Amstelveense kinderen. “De ideeën van de kinderen geef ik door aan de burgemeester, dan kan zij er misschien iets mee doen.” Varvara ziet er in haar mooie jurk, keurige vlechten en met haar chique tas al uit als een echte burgemeester. Dat wil ze later misschien wel worden. “Of juf, want ook dan kan ik kinderen helpen.”

Gaaf

De kinderen in haar klas vinden het ‘gaaf’ en ‘tof’ dat ze is gekozen. “Kinderen vragen aan mij wat het inhoudt om kinderburgemeester te zijn. Ook willen ze regelmatig weten waar ik geweest ben. Die vragen vind ik alleen maar leuk.”

Gepubliceerd in Amstelveens Nieuwsblad, 26 juli 2017

Back to Top