De Annakerk heeft het in zich om de culturele hotspot van Amstelveen te worden. Als hij open is voor het publiek tenminste. Zaterdag stonden we voor een dichte deur. Besloten feestje. Om teleurstellingen te voorkomen dus van te voren even de website van de kerk checken..

Voor het Amstelveens Nieuwsblad mocht ik onlangs een bezoekje brengen aan de kerk. 

Wordt ANNA de nieuwe culturele hotspot van Amstelveen? Aan de ideeën zal het in ieder geval niet liggen. De kerk is sinds vorige week geopend. Deze dient in eerste instantie als proeflokaal en vergaderlocatie. Daarnaast is van alles mogelijk. Van optredens van singer songwriters tot volledige band en van wijn- of bierproeverijen tot culinaire events. Ook kan geëxposeerd worden in de kerk. Voor ieder wat wils dus, in deze nieuwe huiskamer van Amstelveen.

ANNA is een initiatief van de Naeckte Brouwers, Peter Kluskens en Heem Locaties. “Heem Locaties heeft twee bijzondere vergaderplekken gekregen in de kerk: op het balkon,waar vroeger het orgel zat en in de sacristie,” aldus Kluskens. “De Naeckte Brouwers zijn ingestapt omdat ze op zoek waren naar een uitbreidingslocatie en proeflokaal. Op de tap hebben we zo’n 21 verschillende bieren, waarvan circa 15 van de Naeckte Brouwers. In de kerk komt een brouwerij, achter in de kerk worden in een v-vom ketels geplaatst waarmee 2000 liter bier kan worden gebrouwen. Ik ben als ondernemer ingestapt en ben verantwoordelijk voor het runnen van het proeflokaal van ANNA en het organiseren van evenementen.”

Peter Kluskens

“In eerste instantie zijn mensen vaak onder de indruk van het gebouw,” aldus Kluskens. In het gebouw heerst een bijzondere sfeer. De gewelven worden fraai uitgelicht, de glas en loodramen zijn nog aanwezig. Met een knipoog wordt verwezen naar het verleden van het gebouw: er staan rode ‘grafkaarsen’ op tafel en in een nis staat een Mariabeeld. Het meubilair is vintage en industrieel: meubels uit de jaren zeventig en bartafels gemaakt van pallets. Extra huiselijk wordt het dankzij een enorme houtgestookte kachel. Die zorgt niet alleen voor de warmte, maar verspreidt ook een heerlijke geur.

Geen sinecure

Het omvormen van het gebouw tot horecagelegenheid was geen sinecure. “Er staan nu eenmaal geen handboeken over ‘hoe verander ik een kerk in een horecaonderneming’. Dat was voor ons best even zoeken, bijvoorbeeld qua wet- en regelgeving. Het gebouw was behoorlijk verouderd. Tijdens de renovatie kwamen we problemen tegen. Had je het ene net opgelost, dan kwam een ander konijn uit de hoge hoed te voorschijn. Inmiddels hebben we het bijna allemaal op de rit.”

“2017 hebben we bestempeld als try out jaar. Het is dit jaar een kwestie van dingen uitvinden en uitproberen. Bijvoorbeeld wat betreft het houden van besloten events. Is het verstandig om dit soort events te houden of kun je beter altijd open zijn voor het publiek? We lopen over van ideeën, het is nu nog even de vraag welke werkelijkheid zullen worden.”

Bierproeverij

De zaak is sinds 24 november open. Begin november is twee keer proef gedraaid, met een bierfest en een reggae optreden. “Tijdens de bierproeverij waren er zo’n 380 mensen, bij het optreden zo’n 200 tot 250. Tot dusver hebben we enkel positieve reacties gehad. Zelfs wanneer er minder mensen zijn, is de sfeer goed. Dat is te danken aan het gebouw. Mooie verlichting en sfeermuziek, meer heb je eigenlijk niet nodig.”

Tot dusver heeft het project 1,5 ton gekost. “We verwachten in totaal 3 tot 4 ton nodig te hebben. Een deel van het bedrag hebben we gefinancierd met eigen kapitaal. Een ander deel hopen we op te halen uit de opbrengsten van het proeflokaal. Daarnaast loopt sinds de zomer een crowdfunding project, waarbij mensen ons geld kunnen lenen. Dat geld krijgen ze na vijf jaar terug. De rente betalen we bij lagere bedragen terug in natura: daarvoor krijgen mensen een tegoedkaart. Daar komt 10 procent van het geleende bedrag komt op te staan. Daarmee kunnen mensen een drankje drinken in ‘hun’ kerk. We hopen zo op lokale ambassadeurs voor ANNA.”

Explositie

De openingstijden van ANNA zijn op dit moment woensdag tot en met zondag, van 15 tot 22 uur. Op www.anna-amstelveen.nl en de Facebookpagina van ANNA zijn de evenementen te vinden die gehouden worden in de kerk. In december zal bijvoorbeeld een explositie plaatsvinden. “Wat deze explositie precies inhoudt, is nog niet helemaal duidelijk,” aldus Kluskens. “Maar dat zullen we over een aantal weken zien.”

Back to Top