Verenigingsleven in Amstelveen

Van aquariumvereniging tot schaakclub: 2023 stond voor mij grotendeels in het thema van het Amstelveense verenigingsleven. Ik sprak met voorzitters, vrijwilligers en leden van diverse vrijetijds- en sportclubs. Het leverde een serie van twintig artikelen op, die werden gepubliceerd in het Amstelveens Nieuwsblad. Het Nieuwsblad ontving voor dit project een bijdrage van het Mediafonds in Amstelveen.

Na tal van bezoeken en gesprekken is duidelijk dat het Amstelveense verenigingsleven nog steeds floreert. Er zijn echter wel een aantal bedreigingen. Men heeft minder tijd en zin om wekelijks als vrijwilliger aan de slag te gaan voor de vereniging. De internationalisering van Amstelveen vraagt een aanpassing van clubs en verenigingen, en internationals ‘opvoeden’ in het verenigingsleven. De beschikbare ruimte in Amstelveen is eveneens een bedreiging: voor sommige clubs en verenigingen is niet genoeg ruimte beschikbaar om verder te groeien qua leden of qua niveau. Dat vraagt telkens om met een kritische blik te kijken naar wat wel kan, waar mogelijk verenigingen en clubs te ontlasten en steunen om het verenigingsleven ook in de toekomst mogelijk te maken. Het verenigingsleven biedt meer dan beweging of vermaak, het is ook een belangrijke basis voor de sociale cohesie binnen Amstelveen.

De artikelen kun je vinden op de website van het Amstelveens Nieuwsblad, zie www.amstelveensnieuwsblad.nl.

Dank aan alle verenigingen en organisaties (en vrijwilligers!) die deze serie mogelijk maakten: KvA, Myra, MHC, Sporting Martinus, RODA’23, Amstelveen Heemraad, NFC, RKAVIC, MBCA, United Amstelveen, Badminton Vereniging Martinus, Pegasus, de Doorstoters, Brivea, Theatergroep TOBO, OVA Musicals, het Pauluskoor, Slagwerkgroep Bovenkerk, Harmonie Orkest Amstelveen, de Amstelschutters, Vrijetijdsvereniging De Schakel, Vereniging Historisch Amstelveen, Aqua Verniam, AmstelveenSport, de Vrijwilligerscentrale en het college van B & W.

Harry Pijnenborg, vrijwilliger bij Sporting Martinus