Roestvrijstalen koe

Voor EVMI mocht ik onlangs Partij voor de Dieren senator Niko Koffeman interviewen. Na de verkoop van de Vegetarische Slager aan Unilever is hij samen met Jaap Korteweg een nieuw avontuur aangegaan: Those Vegan Cowboys. Hun doel: het ontwikkelen van plantaardige alternatieven voor melk, kaas, yoghurt en boter. In hun lab in Gent moet de magie gaan plaatsvinden.

De roestvrijstalen koe, het is een langgekoesterde droom van Jaap Korteweg. Een stalen melkrobot, waar aan de ene kant gras in gaat, en aan de andere kant melk uit komt. “Die droom leek jaren geleden lastig te realiseren,” aldus Niko Koffeman. “Daarom hebben we ons eerst gericht op het vervaardigen van smakelijke plantaardige alternatieven voor vlees.” Dat deden ze met de Vegetarische Slager. Ze hopen van Those Vegan Cowboys net zo’n succes te maken. “We verwachten zeven jaar nodig te hebben om op serieuze schaal met producten op de markt te kunnen komen. Al hopen we al eerder op kleinere schaal iets lekkers te kunnen presenteren.”

Lees het hele artikel in EVMI 5, 2020.