Fiets maakt vrouw zelfstandig

Achter winkelcentrum Groenhof wordt vrijdag druk geoefend. Fiori, Lamya en Eunice krijgen fietsles van Jose Somers. Ze is al vijftien jaar ‘fietsjuf’. “Fietsen hoort erbij in Nederland, ik vind dat iedereen het moet kunnen. Het is de manier om makkelijk en goedkoop ergens te komen,” aldus Jose. In vier ochtenden leert ze deelnemers de basis van het fietsen. Daarnaast moeten ze thuis oefenen.

Fiori is op de parkeerplaats aan het zwoegen. Doel is om op de fiets te stappen en weg te rijden. In de praktijk gaat dat nog niet zo makkelijk. Voor beginnende fietsers is het lastig om te zorgen voor voldoende vaart en tegelijkertijd in balans te blijven. “Ik vind het belangrijk om te leren fietsen,” vertelt ze. “Je kunt niet overal makkelijk parkeren. Mijn kinderen kunnen wel fietsen, zij vinden het leuk dat ik het ook leer. Zo kunnen we gezellig samen fietsen.”

Eunice

Eunice en Lamya zijn al wat verder. “Ik heb ze de opdracht gegeven elkaar om op het paadje te passeren,” vertelt Jose. Het lukt het tweetal aardig. Al gaat het bij het stoppen even fout: Lamya vergeet dat ze eerst moet remmen, voordat ze afstapt. Ze rijdt zachtjes tegen Eunice aan. Die kan er gelukkig om lachen. “Ik wil graag leren fietsen. Mijn kinderen kunnen het wel. Maar ik moet lopen of met de bus.” Voor mij geldt hetzelfde,” aldus Eunice. “Mijn kinderen willen niet meer met de auto, ze gaan liever fietsen. Dan moet ik er achteraan rennen.” Naast goedkoop is de fiets vooral makkelijk. En het maakt zelfstandig. “Ik kan elk moment de fiets pakken.”

Eunice en Fiori

Vandaag is de tweede les. Jose: “ Vorige week hebben we ook geoefend, ondanks de stromende regen. De opticien zag ons ploeteren en bood ons een kopje koffie aan. Dat heb ik in die vijftien jaar niet meegemaakt.” Ze geeft naast fietsles ook gymles. “Als fietsjuf leer je naast vaardigheden overbrengen vooral over de etiketten van andere culturen. Dat kan nogal verschillen.” Ze geeft een voorbeeld. “Vrouwen uit Eritrea rijden vaak de bosjes in. Zodra ze een man tegenkomen, kijken ze naar beneden. Dan zien ze niet meer waar ze heen gaan. In zo’n geval neem ik één les mijn man mee om te oefenen. In het verkeer kun je niet wegkijken, je komt van alles tegen.”

Geplaatst in Amstelveens Nieuwsblad, 20 september 2017